Sweet Springs Institute for conscious integrity


sweet springs institute

p r o j e c t s

THE DOME
The proposed gathering space, the Dome, is a 2690.98 sq ft (250m2) octagonal structure implanted 4 feet into the ground and covered with a circular "tensegrity" dome roof built according to the descriptions given by the architect and visionary Buckminster Fuller (US Patent Office BFI Patent, Nov 13, 1962).

The project has emerged from the collaboration of several individuals inspired by a common dream to accomplish different tasks: setting the intent, formulating the concept, drawing up the plans, determining the placement of the structure, measuring the angle of the sun at the solstices and equinoxes, meeting with engineers, preparing the terrain, maintaining the terrain, cutting wood for the construction, designing a Wheel of Time floor, contributing a circular tent for gatherings that bring energy to the space intended for the Dome.

As can be seen from the design below, the tensegrity dome roof is a graceful, wind resistant structure. It is a living example of conscious integrity - as it has been applied to architecture - where a greater awareness of the potential contributions of all component parts allows for a lighter, more efficient structure. For any given size, structural integrity can be achieved with fewer compression members than in classical construction because load bearing capacity is maximized by a network of evenly distributed tension.

Click here to see the plan proposed by Samuel Azzeri, Certified Feng Shui Practitioner: The Dome

Three sustainable building techniques are integrated into the concept of this structure: the first is a geo-thermal climate control system which maintains a steady base temperature of 57.2 F (14C) all year round using conduits that capture the earth's natural coolness in summer and warmth in winter; the second is a water catchment system that collects rain from the roof to provide water for a pond and Bath House in the nearby camping area; the third is the installation of south facing glass panels to capture the rays of the sun during its winter trajectory, providing the extra degrees necessary to achieve room temperature.

If you are interested in participating in any aspect of the on-going conception, research or building of this structure, please send an e-mail with the subject line "The Dome" to: contributions@sweetspringsintitute.org

If you would like to make a financial contribution of the amount of your choice to The Dome Project, using the online PayPal secure payment system, simply click on the Donate button below and follow the indications.


Your financial information is not made available to anyone. You will be asked if you wish to receive a Donation Receipt indicating the amount of your tax-deductible donation. PayPal will display a Payment Confirmation page after you make your donation to let you know that your contribution has been completed successfully. Click the "View Printable Receipt" link to print receipts for your records.

BATH HOUSE
Our goal is to build several bathing facilities at different locations on the property. Water will be supplied to these facilities from roof catchment systems and heated using solar panels. The "grey" water from the showers will go into 3 successive filtering ponds. This is a priority project that will allow us to augment the current capacity of our welcoming structure. To see a first draft plan, click here: Bath House

EARTH PODS
These single person cave-like dwellings can be carved into the earth on the south facing slope. They provide a nurturing place to sleep and are also used for meditation and re-alignment. The openings are glassed and screened with shades and the circulation of air is assured by a small ventilation chimney at the north end of the structure. At the moment, these are dreamt structures awaiting a more concrete form and no plans have as yet been made.

MEDITATION GARDEN
Our first garden, recorded in our collective consciousness, is sometimes called the Garden of Eden, the Garden of Gaia or Paradise… it is our memory of the planet earth as it came of age and blossomed into its human-bearing stage. Thinking about this place can usher us into the primordial state of presence and intent.

Our goal is to cultivate in one and the same space, a bio-dynamic garden and meditation place where mutual growth and well being are enhanced by presence. In this garden, one may contemplate creation and practice working meditation, honing one's receptivity to the knowledge that emanates from what is. This 10,000 sq ft (929m2) space will be tilled and prepared for this Spring's planting season using the principles of bio-dynamic agriculture and permaculture. A contributor has offered to provide a solar powered electric fence to prevent deer and other animals from consuming the fruits of our labor.

If you are interested in contributing to the design and layout of this garden, to planting and harvesting, installing the solar-powered electric fence, or would like to share and learn more about bio-dynamic agriculture, permaculture and the methods of Rudolf Steiner, Pierre Rhabbi, Hildegarde de Bingen and others, please send an e-mail subject line "meditation garden" to: contributions@sweetspringsintitute.org.

OUTHOUSES
There is one old outhouse on the property and using it is such a pleasurable experience that we have decided to build several more. Otherwise known as the compost-toilet, this is the most efficient way to handle human waste and when practiced it very soon regains its rightful place as a way of giving back to the earth what we have harvested from her. Although there are some guidelines for the construction of outhouses that are worthwhile respecting, fanciful constructions can only enhance the experience. Building the outhouses is a priority project that will allow us to augment the current capacity of our welcoming structure.

RETREAT CENTER
Located at the end of a path winding through pine forest, the secluded east meadow is an ideal spot for a small retreat center. This meadow faces the Jefferson National Forest. Once cleared of bushes and grass, it would provide an estimated 5382 sq ft (500 m2) of relatively flat constructible space with a downward tilt more pronounced toward the east and less so toward the south. The East Field is completely surrounded by trees and offers in certain seasons a distant view of the top peaks of Peter's Mountain in the Jefferson National Forest. In winter, it is exposed to the eastern and southern trajectory of the sun from approximately 9am to 4-5pm. In summer, it is exposed to the more vertical trajectory of the sun.

TREE HOUSES
Some humans dream of being suspended between heaven and earth, far above the world of everyday concerns. From this place, they find a way to be more deeply connected to the source from which all creation does emerge. Such dreams, led us to explore the property for trees that would be suitable for building 2-3 person tree houses. As we stood in the forest, some of these rooted beings seemed to proffer a vision of the type of structure with which they could co-exist. Designing and building a tree house provides an opportunity for communion with a sentient being and for discovering the role each can play in the co-creation of a prosperous eco-system.

CONTRIBUTIONS
If you would like to make a financial contribution of the amount of your choice to the above listed projects (Bath House, Earth Pods, Meditation Garden, Outhouses, Retreat Center or Tree Houses) or to any future projects we may have, using the online PayPal secure payment system, simply click on the Donate button below and follow the indications.


Your financial information is not made available to anyone. You will be asked if you wish to receive a Donation Receipt indicating the amount of your tax-deductible donation. PayPal will display a Payment Confirmation page after you make your donation to let you know that your contribution has been completed successfully. Click the "View Printable Receipt" link to print receipts for your records.